Skip to main content

Sosyal Faydanın Ön Planda Olduğu Büyük Bir Ekosistem: İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı Ödülleri

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı Ödülleri 8 yaşında! 8 yıl boyunca sosyal faydayı ilke edinen, azim ve cesaretle harekete geçen sosyal girişimcileri bir araya getirmenin yanı sıra; sosyal girişimcilerin ortaya çıkardığı pozitif etkiyi çoğaltma ilkemiz ışığında dünyaya ve çevreye karşı kendini sorumlu hisseden sosyal girişimcilerin yer aldığı, sosyal faydanın ön planda olduğu büyük bir ekosistem.
İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı Ödülleri, zamanla toplumun sorumluluğunu taşıyan birey ve kurumları buluşturan bir mıknatıs haline dönüştü. Her geçen yıl kendi içinde büyüyerek çok kıymetli bir topluluğun temellerinin atılmasını sağladı ve durmaksızın gelişmeye devam etti. Kriterleri, kategorileri güncellenmekle kalmadı; daha geniş̧ bir hedef kitleye ulaşmayı başardı. İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı Ödülleri’nin emekleme döneminin geride kaldığının habercisi ve ikinci adımı olarak tanımladığımız Hayata Değer Buluşması, bunun en güzel ispatı…
“Topluma değer katma, topraklarına iyi bakma” ilkesiyle yönümüzü çizen, her yıl büyük bir minnet, saygı ve özlemle yad ettiğimiz Kale Grubu’nun Kurucusu İbrahim Bodur’un anısını yaşatmak üzere geçtiğimiz yıl 30 Mayıs’ta gerçekleştirilen ve programının organik bir uzantısı olan “Hayata Değer Buluşması” sosyal girişimcilik ekosisteminin baş rol oyuncuları tarafından el birliğiyle tasarlanmış yeni bir deneyimdi. “Sosyal Girişimcilerle Birlikte, Bir İlkte” mottosuyla gerçekleştirilen anma etkinliklerinde yaşanan bu yeni deneyim, birbirine görünmez bağlarla sımsıkı bağlı bir topluluk olduğunu, gençlerin dünyaya iyi bakan fikirlerini gerçeğe dönüştürmek için özel sektörün desteğine daha fazla ihtiyaç duyduğunu gösterdi.

Ortaya çıkan bu ihtiyaç doğrultusunda, İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı Ödülleri’nin kapsamını yeni programlarla genişlettiğimizi paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Kale Grubu’nun Kurucusu İbrahim Bodur’un anısını yaşatmak, değerlerini geleceğe taşımak için 2017 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı Ödülleri’ne ek olarak, ödül programı finalist ve kazanan sosyal girişimlerden oluşan topluluğumuz ile Topluluk Destek Programı’nı (TDP) hayata geçirdik. 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri’nin ardından hayata geçirilen TDP ile seçilen sosyal girişimlerimiz afet bölgesine dönük projelerini hayata geçirerek bölgenin iyileşmesine katkı verdi. Buna ek olarak genç kuşakları sosyal girişimcilik ekosistemine katmak için Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) ortaklığında, Boğaziçi Üniversitesi Mezunu İş İnsanları Derneği (BRM) iş birliği ile Dünyasına İyi Bakanlar Akademisi’ni hayata geçirdik. Akademide çevrimiçi eğitim programları ile Türkiye’nin dört bir yanındaki gençlere ulaşıyor, fırsat eşitliği içinde onları sosyal girişimcilik ile tanıştırıyoruz.

Sosyal girişimcilik ekosistemine verdiğimiz desteği gelecekte de arttırarak sürdüreceğiz. Ekonomik Forumu (World Economic Forum / WEF) ve Schwab Foundation for Social Entrepreneurship Küresel Girişimcilik İttifakı iş birliği ile oluşturulan Rise Ahead Taahhüdü’nün Türkiye’deki ilk imzacısı, dünyadaki ise ilk 13 imzacısından biri olarak bu konudaki kararlılığımızı ortaya koyuyoruz.

Bu taahhütten aldığımız güç ile ekosistem topluluğumuzun daha da büyüyeceğine, birbirimizden aldığımız güç, azim ve cesaretle çok daha yaşanabilir bir dünyanın kapılarını birlikte aralamaya devam edeceğimize eminiz…

Ödül kategorileri ve başvuru kriterleri

İlham Kaynağı: İbrahim Bodur

2016 yılında aramızdan ayrılan Kale Grubu’nun Kurucusu İbrahim Bodur, henüz 27 yaşındayken 900 nüfuslu Çan’da adım attığı iş hayatı boyunca pek çok başarıya imza attı; yalnızca ekonomiyi değil, sosyal ve kültürel hayatı da renklendirmeyi, sosyal refah ve eğitim seviyesini yükseltmeyi görev bildi.

İbrahim Bodur, Çanakkale’den Mardin’e, Erzurum’dan Isparta’ya Anadolu’nun birçok kentine yatırım yaparak yerel kalkınmanın öncülerinden biri oldu.

Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı’nın da kurucusu olan Bodur, küresel vizyonu, cesareti ve hayır severliğiyle bugün halen binlerce tohumun filizlenmesi için ilham kaynağı olmayı sürdürüyor.

İBSG, “İyi Bak Dünyana” Hareketinin Önemli Bir Ayağı

Kale Grubu, ‘İyi Bak Dünyana’  hareketiyle dünyayı iyileştiren anlamlı bir dönüşüm başlattı. ‘İyi Bak Dünyana’  hareketinin önemli bir ayağını oluşturan programı, kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için yeni iş modellerine, sosyal faydaya odaklanan ve sorunlara alternatif çözümler sunabilen sosyal girişimlere odaklanıyor.

Kale Grubu, farklı alanlardaki eşitsizlikler, sağlık, eğitim gibi özellikle de savunmasız ve dışlanmış grupları etkileyen en ciddi küresel zorluklarla mücadele eden sosyal girişim lere verdiği desteği, ‘İyi Bak Dünyana’ çatısı altında bir ‘ekosistem yatırımı’ olarak değerlendiriyor. Tüm sosyal girişimcilere ‘İyi Bak Dünyana’ çağrısı yapıyor.

Ekosistemi Destekleyen Diğer Yatırımlar

Dünyasına İyi Bakanlar Akademisi

Kale Grubu, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) ortaklığında, Boğaziçi Üniversitesi Mezunu İş İnsanları Derneği (BRM) iş birliği ile Dünyasına İyi Bakanlar Akademisi (DİBA) ’ni hayata geçirdi. Akademi; yönetim, liderlik ve sosyal girişimcilik konularında zengin içerikli programlarıyla fark yaratan bir öğrenme deneyimi sunuyor.

Hayata Değer Buluşması

Kale Grubu, aynı zamanda sosyal girişimcileri ve sosyal girişimcilik alanıyla tanışmak isteyen gençleri bir araya getiren ‘Hayata Değer’ buluşmasını düzenliyor. Halka açık olarak düzenlenen etkinlikte, birçok sosyal girişim, özel sektör ve sivil toplum temsilcileri ile bir araya geliyor.
Sosyal girişimcilerin yoğun ilgi gösterdiği buluşmada; Eşitsizliklerin Azaltılması için Adımların Çoğalması, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ekseninde Sosyal İnovasyon, Sorumlu Tüketim ve Üretim Kimin Sorumluluğu ve Hedefler için Ortaklık, Hayaller için İş Birliği gibi toplumu ve dünyayı yakından ilgilendiren konu başlıkları masaya yatırılıyor.

Skip to content